2 zadania z ekonomiki

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
seline
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 19 wrz 2009, 22:48
Podziękowania: 38 razy

2 zadania z ekonomiki

Post autor: seline »

1. Między Łodzią i Warszawą znajduje się miasto Łowicz położone w odległości 63 km od Łodzi i 80 km od Warszawy. Ludność Warszawy w roku 2008 liczyła 1708 tys., natomiast
Łodzi – 750,1 tys.
a) należy obliczyć proporcję zakupów ludności Łowicza w Warszawie i Łodzi
Wziełam do tego wzór na "prawo grawitacji detalu Reilly’ego"
\(\frac{Z_A}{Z_B}= \frac{L_A}{L_B} * ( \frac{dB}{dA} )^2\)
ZA – zakupy w miejscowości A
ZB – zakupy w miejscowości B
LA – liczba ludności w A
LB – liczba ludności w B
dA – odległość z C do A
dB – odległość z C do B
Za A wziełam Łódz, za B- Warszawę i po podstawieniu do wzoru wyszło mi \(\frac{Z_A}{Z_B}=0.71\)- Przynajmniej na 1 zakup ludności Łowicza w Łodzi będzie przypadać 0.71 zakupu w Warszawie.
b) przekształcając odpowiednio wzór grawitacyjny wyznaczyć granicę strefy obojętnej pomiędzy dwoma ośrodkami, w której mieszkańcy będą równie często dokonywać zakupów w jednym jak i w drugim ośrodku. -- nie mam pojęcia jak to wyznaczyć z tego wzoru..
Znalazłam tylko, ze w finalnej wersji ma wyjść coś takiego:
\(Z_B= \frac{d_AB}{1+ \sqrt{ \frac{L_B}{L_A} } }\)

2. Są trzy centra handlowe i cztery obszary zamieszkania konsumentów. Wykładnik potęgowy związany z dojazdami do centrum jest stały i wynosi α = 2. Wydatki konsumentów wynoszą odpowiednio:
V1 = 150 mln V2 = 120 mln V3 = 100 mln V4 = 80 mln
Powierzchnia centrów handlowych wynosi odpowiednio:
A1 = 2000 m2 A2 = 1500 m2 A3 = 1000 m2
Odległości ze stref do centrów mierzone czasem dojścia w min. przedstawia poniższa tabelka:
tabela.png
tabela.png (10.68 KiB) Przejrzano 1976 razy
Należy obliczyć całkowitą wartość sprzedaży w poszczególnych centrach handlowych oraz sporządzić graficzny obraz lokalizacji zakupów w mieście.

Tutaj korzystałam ze wzoru na "Model potencjału rynkowgo
Lakshmanan’a i Hansena":
\(S_j=\Sigma W_ij
W_ij= V_i * \frac{ \frac{A_j}{d_ij ^\alpha} }{\Sigma ^m \frac{A_j}{d_ij ^\alpha} }\)

Sj – całkowita sprzedaż w ośrodku j,
Wij – całkowite wydatki konsumpcyjne z obszaru i do
centrum handlowego j,
Vi – całkowite wydatki konsumpcyjne w obszarze i,
Aj – atrakcyjność ośrodka j mierzona powierzchnią
sprzedaży,
dij – czynnik uciążliwości mierzony czasem
podróżowania,
α – wykładnik potęgowy
Po wielu obliczeniach wyszlo mi:
S1=109398494,22[mln]?
S2=121422042,93 [mln]?
S3=103319500,41[mln]?

Nie mam pojęcia jak sporządzić graficzny obraz lokalizacji zakupów w mieście..
Bardzo proszę o pomoc;/
ODPOWIEDZ