prawdopodobieństwo ułożenia wyrazu z liter

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mcmcjj
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 317
Rejestracja: 05 lis 2009, 18:00
Podziękowania: 225 razy

prawdopodobieństwo ułożenia wyrazu z liter

Post autor: mcmcjj »

Dane są 2 zbiory, 9 liter A i 10 liter B. Prawdopodobieństwo ułożenia z nich wyrazu BABAB wynosi... (Odp.: \(\frac{720}{19380}\))
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\overline{\overline{ \Omega }}=19 \cdot 18 \cdot 17 \cdot 16 \cdot 15\)

\(\overline{\overline{A}}=10 \cdot 9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 8\)

\(P(A)= \frac{10 \cdot 9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 8}{19 \cdot 18 \cdot 17 \cdot 16 \cdot 15}= \frac{12}{323}= \frac{720}{19380}\)
mcmcjj
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 317
Rejestracja: 05 lis 2009, 18:00
Podziękowania: 225 razy

Post autor: mcmcjj »

Dziękuję. W sumie to teraz się zorientowałem, że można to zrobić metodą "drzewa".
ODPOWIEDZ