Obliczyć prędkość
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 05 wrz 2011, 19:19
- Podziękowania: 39 razy
- Płeć:
Obliczyć prędkość
Podczas podróży, gdy pociąg przejechał przez połączenia szyn, Ania słyszała rytmiczny stukot kół wagonu. W czasie 1 minuty doliczyła się 40 uderzeń. Długość jednej szyny wynosi 25 metrów. Oblicz prędkość pociągu. Wyraź ją w kilometrach na godzinę.
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć prędkość
\(t=1min=60s
x=25m
n=40 \Rightarrow s=n \cdot x=1000m
V=\frac{s}{t}=\frac{n \cdot x}{t}=\frac{1000m}{60s}=\frac{50m}{3s}
\frac{50}{3} \cdot \frac{36}{10}\frac{km}{h}=60\frac{km}{h}\)
x=25m
n=40 \Rightarrow s=n \cdot x=1000m
V=\frac{s}{t}=\frac{n \cdot x}{t}=\frac{1000m}{60s}=\frac{50m}{3s}
\frac{50}{3} \cdot \frac{36}{10}\frac{km}{h}=60\frac{km}{h}\)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)