rozne zadania

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
krystyna7218
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 21 lis 2010, 00:00
Lokalizacja: Kopiec / łódż
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

rozne zadania

Post autor: krystyna7218 »

Zbiorem rozwiązań nieróności |x+3| > 5
A \(- \infty;-8) \cup (2; \infty )\)
B \((- \infty ;-2) \cup (8; \infty )\)
C \((2; \infty )\)
D\((- \infty ;2) \cup (8; \infty)\)

Wyrażenie \(\sqrt[4]{(-8)^2\) \(\cdot 4 \frac{3}{4}\)jest równe
A \(-4\)
B \(-2 \sqrt{2}\)
C \(4 \sqrt{2}\)
D \(8\)


Graficzna ilustracje ukladu rownan
\(\begin{cases}x-2y=0\end{cases}\) ( to ma byc jeden nawias )
\(\begin{cases}-x+2y=2 \end{cases}\)

przedstawiono na rysunku

Miejscami zerowymi funkcji \(f(x)=x^2+ax+b\) sa liczby -4 i 2 zatem
A \(a+b=-8\)
B \(a+b=-6\)
C \(a+b=-2\)
D \(a+b=8\)

dzieki wielkie
Załączniki
zadanie 4
zadanie 4
20.jpg (28.15 KiB) Przejrzano 1211 razy
Ostatnio zmieniony 31 mar 2012, 14:12 przez krystyna7218, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.

\(|x+3|>5
x+3>5 \ \vee \ x+3<-5
x>2 \ \vee \ x<-8
x\in (-\infty;-8) \cup (2;+\infty)\)


odp: A.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 2.

\(\sqrt[4]{(-8)^2\cdot 4\frac{3}{4}} =\sqrt[4]{ 64\cdot \frac{19}{4}}=\sqrt[4]{304}=\sqrt[4]{16\cdot 19}=2\sqrt[4]{19}\)

wychodzi chyba na to, że źle przepisałaś przykład
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 4.

\(f(x)=x^2+ax+b=(x-x_1)(x-x_2), \ \ \ x_1=-4 \ \ x_2=2
x^2+ax+b=(x+4)(x-2)=x^2+2x-8 \ \Rightarrow \ a=2, \ \ b=-8\)


\(a+b=-6\)

odp: B.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 3.

\(\begin{cases} x-2y=0 \\ -x+2y=2 \end{cases} \ \Rightarrow \ \begin{cases} y=\frac{1}{2}x \\ y=\frac{1}{2} x +1 \end{cases}\)

odp: B.
Awatar użytkownika
krystyna7218
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 21 lis 2010, 00:00
Lokalizacja: Kopiec / łódż
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re:

Post autor: krystyna7218 »

domino21 pisze:zad 2.

\(\sqrt[4]{(-8)^2\cdot 4\frac{3}{4}} =\sqrt[4]{ 64\cdot \frac{19}{4}}=\sqrt[4]{304}=\sqrt[4]{16\cdot 19}=2\sqrt[4]{19}\)

wychodzi chyba na to, że źle przepisałaś przykład

oj
juz poprawiłam w zadaniu 2 przepraszam
ODPOWIEDZ