usuwanie niewymiernosci z mianownika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

usuwanie niewymiernosci z mianownika

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Usuń niewymierność z mianownika:

\(\frac{2}{\sqrt[3]{25}+\sqrt[3]{15}+\sqrt[3]{9}}\)

bardzo proszę o cały zapis obliczeń.

dziekuje
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia:\(\ \ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)\)

\(\frac{2}{\sqrt[3]{5^2}+\sqrt[3]{3\cdot 5}+\sqrt[3]{3^2}}\ \cdot\ \frac{\sqrt[3]{5}-\sqrt[3]{3}}{\sqrt[3]{5}-\sqrt[3]{3}}=\frac{2(\sqrt[3]{5}-\sqrt[3]{3})}{5-3}=\sqrt[3]{5}-\sqrt[3]{3}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziekuje
ODPOWIEDZ