V próbna matura 2012 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

V próbna matura była:

Podstawa - łatwa
4
8%
Podstawa - normalna
12
23%
Podstawa - trudna
1
2%
Rozszerzenie - łatwa
1
2%
Rozszerzenie - normalna
17
32%
Rozszerzenie - trudna
18
34%
 
Liczba głosów: 53

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Dodałem do rozwiązań, dzięki.
Anne18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 18 cze 2011, 14:40
Podziękowania: 74 razy
Płeć:

Post autor: Anne18 »

jak zrobić zad 19 z podstawy ??
Alexy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 mar 2012, 17:40
Płeć:

Re: V próbna matura 2012 z zadania.info

Post autor: Alexy »

Anne18 - r=1/3h i jedziesz z koksem
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Znasz wzór na pole trójkąta:
Pole=pół obwodu razy promień okręgu wpisanego.
Pół obwodu =14
Pole=84
r---obliczasz
\(84=14\cdot r\\
r=\frac{84}{14}\\
r=6\)

Wzór na pole znajduje się w tablicach ,które dostaniesz na maturze.
\(P=pr\)
\(p=\frac{a+b+c}{2}\\
P=pole\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Anne18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 18 cze 2011, 14:40
Podziękowania: 74 razy
Płeć:

Post autor: Anne18 »

dzięki
jkeszcze 32 i 33 potrzebuje
Lisu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2012, 22:51

Post autor: Lisu »

Ogolnie rozszerzenie było na przyzwoitym poziomie, ale kompletnie nie wiedziałem jak zrobić zadań 5. i 6, reszta easy. Czy ktoś z Was miał z nimi problemy, bądź się dłuzej nad nimi zastanawiał, czy tylko ja jestem idiotą?
Żal, jak ja tą maturę zdam :(
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

Zadanie 2 z rozszerzenia jest w rzeczywistości łatwe :D?
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kamil13151 »

denatlu pisze:Zadanie 2 z rozszerzenia jest w rzeczywistości łatwe :D?
Nadaje się na maturę podstawową.
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Dexous »

Mam pytanie czy takie rozwiazanie bylo by uznane. Chodz mi o 5 zadanie
Poczatkowo sposob podobny jak pierwszy. Uzasadniam ze trojkat KAL jest prostokatny. Nastepnie zauwazam ze odcinek BC jest prostopadly do AL oraz dzieli go na polowy , czyli jest symetralna. Wiadomo ze w trojkacie prostokatnym srodek okregu opisanego lezy w polowie przeciwprostokatnej oraz ze jest to punkt przeciecia symetralnych. Symetralna BC przecia przeciwprostokatna w punkcie S, wiec jest to srodek okregu opisanego. Tak wiec KS oraz SL to promienie wiec sa rowne.



2 pytanie odnosnie zadania 10
Wiadomo ze trojkat ASD ma ramie dlugosci 15 i jest prostopadly do podstawy ostroslupa. To w takim razie jak kat prosty to kat DAS a ramie AS ( przyprostokatna ) ma dlugosc 15. to druga przyprostokatna AD tez powinna miec chyba 15 , a nie 8.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

W zadaniu 5 OK.

W zadaniu 10, trójkąt ASD nie jest prostokątny, on jest tylko prostopadły do płaszczyzny podstawy.
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Dexous »

no tak, ale jak jest prostopadly to jakas krawedz musi byc wysokoscia tego ostroslupa, bo inczaje to jak on moze byc prostopadly
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Wysokością ostrosłupa jest wysokość tego trójkąta opuszczona z wierzchołka S. Wyobraź sobie trójkąt równoramienny (np. z drewna), który stoi pionowo na stole. Ten trójkąt jest prostopadły do stołu. Dokładniej: płaszczyzna zawierająca trójkąt i płaszczyzna stołu są prostopadłe.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wysokość trójkąta ASD poprowadzona z S jest prostopadła do płaszczyzny podstawy.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Dexous »

Czyli w takim razie DSC oraz takze bedzie prostokatny?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Tak, DSC i ASB są prostokątne.
ODPOWIEDZ