V próbna matura 2012 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
Właśnie zamieściliśmy arkusze V próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/1787003
Do jutra (1 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
http://www.zadania.info/n/1787003
Do jutra (1 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
-
- Moderator
Rozwiązania zadań:
Podstawa
Rozszerzenie
Jak zwykle podziękowania dla Kamila (kamil13151) za propozycje alternatywnych rozwiązań zadań.
Podstawa
Rozszerzenie
Jak zwykle podziękowania dla Kamila (kamil13151) za propozycje alternatywnych rozwiązań zadań.
-
- Moderator
Nie ma znaczenia jaki jest rysunek, ważne, żeby cosinus kąta był dobrze obliczony. Ten cosinus można obliczyć rysując trójkąt, a nie trapez.
Dobre pytanie jest inne: gdyby w treści było obliczyć pole przekroju płaszczyzną BCE, to trzeba obliczyć pole trapezu, a nie trójkąta. Kiedyś już to tu wałkowaliśmy, może znajdę to podam linka.
Dobre pytanie jest inne: gdyby w treści było obliczyć pole przekroju płaszczyzną BCE, to trzeba obliczyć pole trapezu, a nie trójkąta. Kiedyś już to tu wałkowaliśmy, może znajdę to podam linka.
-
- Moderator
- Witam na forum
- Rozkręcam się
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
http://i42.tinypic.com/3477m7n.jpg
skorzystaj z tw sinusów dla boku x i y. kąt naprzeciw x to 90 a naprzeciw połowy przekątnej dużego kwadratu, czyli a to 180-alfa.
obydwa boki powinny wyjść av2/2sin(alfa).( sorry ze nie w latexie ale jeszcze nie ograniam ;(
skorzystaj z tw sinusów dla boku x i y. kąt naprzeciw x to 90 a naprzeciw połowy przekątnej dużego kwadratu, czyli a to 180-alfa.
obydwa boki powinny wyjść av2/2sin(alfa).( sorry ze nie w latexie ale jeszcze nie ograniam ;(
-
- Dopiero zaczynam
No jak dla mnie też najłatwiejszy arkusz z rozszerzonych jak dotychczas. Do tego prawdopodobieństwa to dowaliliście strasznie trudne rozumowanie
Wystarczyło wypisać trójki liczb i na ile sposobów można je ustawić. Bez zbędnego kombinowania.
Najgorsze chyba wykazać tożsamość trygonometryczną.
Aha i jeszcze może głupie pytanie, ale jestem raczej samoukiem i chyba o czymś nie doczytałem :
Skąd wiadomo, że prosta AB jest prostopadła do płaszczyzny? Jest na to jakieś twierdzenie czy coś? BO mi się wydaje, że tylko powiedzmy wysokośc ADS jest prostopadła do podstawy.

Najgorsze chyba wykazać tożsamość trygonometryczną.
Aha i jeszcze może głupie pytanie, ale jestem raczej samoukiem i chyba o czymś nie doczytałem :
Zauwazmy, ze trójkat ABS jest prostokatny (bo prosta AB jest prostopadła do płaszczyzny ADS).
Skąd wiadomo, że prosta AB jest prostopadła do płaszczyzny? Jest na to jakieś twierdzenie czy coś? BO mi się wydaje, że tylko powiedzmy wysokośc ADS jest prostopadła do podstawy.