Kłopoty z fizyką

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kubek11
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 wrz 2009, 17:23

Kłopoty z fizyką

Post autor: kubek11 »

Proszę o pomoc w dwóch zadankach z fizyki.

1. Na jakiej wysokości ponad powierzchnią ziemi wartość przyspieszenia grawitacyjnego jest dwa razy mniejsza niż na powierzchni moża?
2. Między ziemią, a księżycem występuje pewna siła przyciągania. Jak zmieniłaby się ta siła gdyby księżyc miał 2 razy większą masę i znajdowałby się 2 razy dalej od ziemi?

Z góry dzięki za pomoc :D
kasia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 08 mar 2009, 12:05

Post autor: kasia13 »

Przedmiot o wysokości AB=4cm, znajduje się w odległości x=15cm, od zwierciadła wklęsłego o ogniskowej f=10cm.Oblicz odległość obrazu y, jego wielkość A`B` oraz powiększenie
ODPOWIEDZ