Cześć. byłbym bardzo wdzięczny jak ktoś pomoże mi rozwiązać te zadanka
1. Siła tarcia T=20N zatrzymała ciało o masie m=1kg na drodze s=10m. Jaką początkową prędkość
miało ciało?
2. Śmiałek o masie m=60kg skaczący z mostu na bungee (lina do skoków) o długości l spowodował
w najniższym punkcie skoku dodatkowe wydłużenie liny równe x=10m. Oblicz współczynnik
sprężystości liny, jeżeli skoczek osiągnął w czasie lotu maksymalną prędkość v=20m/s. Pomiń opór
powietrza. (Wskazówka: oblicz najpierw długość liny)
Dwa zadanka z zasady zachowania energii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: Dwa zadanka z zasady zachowania energii.
1.Na początku ciało posiada energię kinetyczną, która następnie jest zamieniona na pracę, którą wykonała siła tarcia aby zatrzymać ciało.
\(E_{kin}=\frac{mv_0^2}{2}
W_T=T \cdot S
E_{kin}=W_T
\frac{m{v_0^}2}{2}=T \cdot S \Rightarrow
{V_o}^2=\frac{2TS}{m} \Rightarrow V_0=\sqrt{\frac{2TS}{m}}
V_0=\sqrt{\frac{2 \cdot 20N \cdot 10m}{1kg}}=20m/s\)
\(E_{kin}=\frac{mv_0^2}{2}
W_T=T \cdot S
E_{kin}=W_T
\frac{m{v_0^}2}{2}=T \cdot S \Rightarrow
{V_o}^2=\frac{2TS}{m} \Rightarrow V_0=\sqrt{\frac{2TS}{m}}
V_0=\sqrt{\frac{2 \cdot 20N \cdot 10m}{1kg}}=20m/s\)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: Dwa zadanka z zasady zachowania energii.
Energia kinetyczna w momencie osiągnięcia największej prędkości wzięła się stąd, że skoczek zmniejszył swoją energię potencjalną. W momencie uzyskania największej prędkości lina była "wyprostowana, ale jeszcze nie naciągnięta", czyli był to moment kiedy skoczek zmniejszył swą energię potencjalną kosztem uzyskanej energii kinetycznej. Zatem
\(mgl=\frac{mv^2}{2} \Rightarrow
l=\frac{v^2}{2g}=\frac{400\frac{m^2}{s^2}}{20\frac{m}{s^2}}=20m\)
Następnie energia potencjalna jest zamieniana w energię sprężystości liny.
\(mg(l+x)=\frac{kx^2}{2} \Rightarrow k=\frac{2mg(l+x)}{x^2}\)
\(mgl=\frac{mv^2}{2} \Rightarrow
l=\frac{v^2}{2g}=\frac{400\frac{m^2}{s^2}}{20\frac{m}{s^2}}=20m\)
Następnie energia potencjalna jest zamieniana w energię sprężystości liny.
\(mg(l+x)=\frac{kx^2}{2} \Rightarrow k=\frac{2mg(l+x)}{x^2}\)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)