algebra
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 18:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć:
Re: algebra
Pole prostokąta o bokach a i b :
\(P=a \cdot b\)
Pole prostokat ao bokach a+4 i b+5
\(P=(a+4)(b+5)=ab+5a+4b+20\)
\(ab+5a+4b+20-ab=5a+4b+20\)
Czyli zwiekszy się o \(5a+4b+20 \ \ [cm^2]\)
\(P=a \cdot b\)
Pole prostokat ao bokach a+4 i b+5
\(P=(a+4)(b+5)=ab+5a+4b+20\)
\(ab+5a+4b+20-ab=5a+4b+20\)
Czyli zwiekszy się o \(5a+4b+20 \ \ [cm^2]\)