zadania z treścią

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
greta17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 24 lis 2011, 11:58
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

zadania z treścią

Post autor: greta17 »

Książka zawiera x stronic. Na każdej stronicy y wierszy, a w każdym wierszu z liter. W drugim wydaniu tej samej książki zmieniono rodzaj druku tak, że w każdym wierszu zmieściło się a liter, a na stronie zmieściło się b wierszy. Ile stron zawierało drugie wydanie tej książki?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9162 razy

Post autor: Galen »

s----liczba stronic
\(x\cdot y\cdot z=a\cdot b\cdot s\\
s=\frac{x y z }{a b}\)

Liczba liter to xyz i ona nie ulega zmianie.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ