Wyznaczyć wartość tα

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marrgosia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 15 mar 2012, 12:34
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Wyznaczyć wartość tα

Post autor: marrgosia »

Dla zmiennej losowej \(X\ \sim\ N(0,1)\) wyznaczyć wartość \(t \alpha\), tak, aby:
a) \(P(X< t \alpha )=0,936\);
b) \(P(X \ge t \alpha )=0,131\);
c) \(P(-t \alpha <X< t \alpha )=0,92\);
d) \(P(X< t \alpha )=0,151\).
ODPOWIEDZ