Zadanie
Wyznaczyć realną wartość kapitału 30 000zł po upływie 4 lat, jeżeli bank stosuje kapitalizację miesięczną złożoną z dołu przy stopie procentowej rocznej 9%. Z kolei przewidywania roczna stopa inflacji w kolejnych latach ma wynosić: 3%, 4%, 4%, 3,5%.
Oprocentowanie z uwzględnieniem inflacji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć:
Re: Oprocentowanie z uwzględnieniem inflacji
\(K_r=30 000 \frac{(1+ \frac{ \frac{9}{12} }{100})^{48} }{(1+0,03)(1+0,04)(1+0,04)(1+0,035)}\)
\(K_r=30 000 \cdot \frac{(1,0075)^{48}}{1,03 \cdot 1,04^2 \cdot 1,035}\)
\(K_r \approx 37242,57\)
\(K_r=30 000 \cdot \frac{(1,0075)^{48}}{1,03 \cdot 1,04^2 \cdot 1,035}\)
\(K_r \approx 37242,57\)