Rozwiązanie graficzne układów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Rozwiązanie graficzne układów

Post autor: Do96rotka »

Rozwiąż graficznie układy równań :

a)\(\begin{cases}3x-2y-5=0 \\x+y=5 \end{cases}\)

b)\(\begin{cases}3x+2y=2 \\1,5x+y=1 \end{cases}\)

c)\(\begin{cases}3x-y=1 \\6x-2y=1 \end{cases}\)

d)\(\begin{cases}2x-2y=-3 \\1,5x+y=1 \end{cases}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Rozwiązanie graficzne układów

Post autor: radagast »

Do96rotka pisze:Rozwiąż graficznie układy równań :

a)\(\begin{cases}3x-2y-5=0 \\x+y=5 \end{cases}\)
ScreenHunter_514.jpg
ScreenHunter_514.jpg (21.21 KiB) Przejrzano 1644 razy
\(\begin{cases}x=3\\y=2 \end{cases}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Rozwiązanie graficzne układów

Post autor: radagast »

Do96rotka pisze:Rozwiąż graficznie układy równań :

b)\(\begin{cases}3x+2y=2 \\1,5x+y=1 \end{cases}\)
ScreenHunter_515.jpg
ScreenHunter_515.jpg (16.51 KiB) Przejrzano 1643 razy
nieoznaczony
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Rozwiązanie graficzne układów

Post autor: radagast »

Do96rotka pisze:Rozwiąż graficznie układy równań :

c)\(\begin{cases}3x-y=1 \\6x-2y=1 \end{cases}\)
ScreenHunter_516.jpg
ScreenHunter_516.jpg (8.56 KiB) Przejrzano 1642 razy
sprzeczny
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Rozwiązanie graficzne układów

Post autor: radagast »

Do96rotka pisze:Rozwiąż graficznie układy równań :

d)\(\begin{cases}2x-2y=-3 \\1,5x+y=1 \end{cases}\)
ScreenHunter_517.jpg
ScreenHunter_517.jpg (20.49 KiB) Przejrzano 1641 razy
\(\begin{cases}x=5\\y=6,5 \end{cases}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

liczby (5; 6,5) nie są rozwiązaniem układu d.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

faktycznie. Pomyliłam się . Zle narysowałam brązową prostą.
Powinno być tak:
ScreenHunter_520.jpg
ScreenHunter_520.jpg (15.42 KiB) Przejrzano 1636 razy
I konkluzja: układ jest nierozwiązywalny graficznie. Trzeba porachować.
ODPOWIEDZ