liczby zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
longer19
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 150
Rejestracja: 16 lis 2011, 13:53
Podziękowania: 108 razy
Płeć:

liczby zespolone

Post autor: longer19 »

Odgadujac jeden z elementów podanych pierwiastków obliczyc pozostałe
elementy:
a)\(\sqrt[4]{(-2+3i)^4}\)

b)\(\sqrt[3]{(2-i)^6}\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(a)
e^{i\frac{\pi}{2}}=i
p_1=-2+3i
p_2=p_1e^{i\frac{\pi}{2}}=ip_1=-3-2i
p_3=ip_2=2-3i
p_4=ip_3=3+2i
b)
e^{i\frac{2\pi}{3}}=\frac{1}{2}(-1+i\sqrt{3})
p_1=(2-i)^2=3-4i
p_2=\frac{1}{2}(-1+i\sqrt{3})(3-4i)
p_3=\frac{1}{4}(-1+i\sqrt{3})^2(3-4i)\)
ODPOWIEDZ