Wzory Vieta(niby łatwe, ale..)

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czarek1969
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 06 lut 2009, 20:04
Podziękowania: 2 razy

Wzory Vieta(niby łatwe, ale..)

Post autor: czarek1969 »

Witam , czy ktoś miałby prosty sposób rozwiązania takiego zadania?
Wykaż,że jeżeli liczby \(x_1 i x_2\) różne od zera są pierwiastkami równania \(ax^2+bx+c=0\)
to odwrotności tych liczb są pierwiastkami równania \(cx^2+bx+a=0\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 01:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(ax^2+bx+c=0\ /: x^2
a+b\(\frac{1}{x}\)+c\(\frac{1}{x}\)^2=0\)