Zadania z ekonomii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paulincia0000
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 mar 2012, 11:34

Zadania z ekonomii

Post autor: paulincia0000 »

Witam, potrzebuję pomocy z ekonomii, mam ją jeden semestr ale kompletnie nie moge jej ogarnac. Czy znajdzie się ktoś kt mógłby mi pomoc? Oto zadania:



1. Elastyczność mieszana popytu na benzynę bezołowiową w stosunku do ceny benzyny euro = 2/3. Cena benzyny euro wzrosła z 1,4 na 1,65. Jak zmieni się popyt na benzynę bezołowiową?


2 Krzywa popytu przechodzi przez pkt P,Q = [2400,100] v [600,400]. Znajdz max wartosć pryzchodu całkowitego.



3 Na wykresie znajdują się 3 lrzywe popytu uszereguj elastycznosc cenowa dla ceny < Po i odp uzasadnij. Wykres: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b78 ... aa53e.html



4.Elastycznosc punktowa popytu =-1,5. Jak zmini się jej wartość jeśli cena b. niższa o 50 % ?
ODPOWIEDZ