2 zad z fizyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kasiaaa21
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 13 cze 2011, 22:40

2 zad z fizyki

Post autor: Kasiaaa21 »

1. Cząstki na rysunku mają ładunki q1= +q i q2= -3q. Przyjmijmy, że V=0 w nieskończoności. Wyznmacz położenie (wyrażając je przez odległość d między ładunkami) punktu na osi x (w skończonej odległości od cząstek), w którym potencjał elektryczny pola tych dwóch cząstek jest równy zeru.-

2. Przedstawiono w przekroju małą nieprzewodzącą kulkę o masie m= 1mg i ładunku q= 2*10-8 C, zawieszoną na izolowanej nici, tworzącej kąt= 30 stopni z pionową, jednorodnie naładowana płyta. Uwzględniając siłę ciężkości, działająca na kulę i zakładając, że płyta rozciaga się daleko w kierunku pionowym i poziomym, oblicz gęstość powierzchniową ładunku q na płycie.
ODPOWIEDZ