Kolejne zadanko z potegami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pawelkarawan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 31 sty 2009, 19:44

Kolejne zadanko z potegami

Post autor: pawelkarawan »

Zapisz w postaci jednej potegi wyrażenie:

2 * 3^12 + 2 * 3^13 + 9 * 3^10
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(2\cdot 3^{12}+2\cdot 3^{13}+9\cdot 3^{10}=3^{10}(2\cdot 3^2+2\cdot 3^3+9)=3^{10}(18+54+9)=3^{10}\cdot 81=3^{10}\cdot 3^4=3^{14}\)
ODPOWIEDZ