Zadanie z kołem

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alunia22
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 19 lut 2012, 16:26
Podziękowania: 73 razy
Płeć:

Zadanie z kołem

Post autor: alunia22 »

W kole poprowadzono średnicę AB i cięciwę CD, które przecięły się w punkcie E (rysunek).
a) wykaż że trójkąt EBD jest podobny do trójkąta ACE
b) wiedząc dodatkowo że pole trójkąta EBD jest 9 razy większe od pola trójkąta ACE oraz |AB|=24 cm
i |CD|=20 cm oblicz |AE| i |CE|
Załączniki
P1110449.JPG
P1110449.JPG (19.98 KiB) Przejrzano 306 razy
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

1. kąty wierzchołkowe wspólne
2. AO = r
stąd EO = r - x
AE = x
a 3. cecha nie wiem : P
ODPOWIEDZ