Równania trygonometryczno - logarytmiczne z parame...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pycek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 02 sie 2008, 19:06

Równania trygonometryczno - logarytmiczne z parame...

Post autor: pycek »

1.Dane jest rownanie

cos2x + cos(2x + 4/3II) = log1/3 (3m + 5) - log 1/3 (10 - m) .Wyznaczyc wartosci m dla ktorych rownanie ma rozwiazania.

Ps. to 1/3 przy logarytmie to podstawa.

2.Dla jakich wartosci parametru m rownanie cos x + pierwiastek z 3 sin x = log (m-1) - log(3-m) ma rozwiazania.

W drugim rownaniu doszedlem do postaci 2cos(x - II/3) = log (m-1)/(3-m) i wydaje mi sie,ze dalej trzeba postapic tak:

-2 mniejsze badz rowne log(m-1)/(3-m) mniejsze badz rowne od 2 i to rozwiazac,

bo zbior wartosc powyzszej funkcji cosinus to chyba przedzial <-2,2>.Niestety nie chce mi to wyjsc,takze prosilbym o rozwiazanie tych zadan.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

ODPOWIEDZ