pochodna z funkcji pierwotnej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

pochodna z funkcji pierwotnej

Post autor: rayman »

jak rozwiazac cos takiego ?
\(\int_{0}^{g(t)}f(t,x)dx=H(t)\) jaka bedzie \(H^{\prim}(t)\) ????
\(f:\mathbb{R}^{2}\rightarrow\mathbb{R}\)
wiemy, ze \(f(t,x)\) jest rozniczkowalna
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(H'(t)=\frac{\mbox{d}}{\mbox{d}t}\int_0^{g(t)}f(t,x)\mbox{d}x=g'(t)\cdot f(t,g(t))+\int_0^{g(t)}\frac{\partial f(t,x)}{\partial t}\mbox{d}x\)
ODPOWIEDZ