Układ Cramera

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
calypso
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 26 paź 2010, 22:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Układ Cramera

Post autor: calypso »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Oto treść:

Dla jakich wartości p, układ równań
\(\begin{cases}px+3y+pz=0\\-px+2z=3\\x+2y+pz=p\end{cases}\)
jest układem Cramera? Znajdź jego rozwiązanie.
janekk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: janekk »

wyznacznik główny musi być różny od zera
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wzory_Cramera
ODPOWIEDZ