\(\lim_{n\to \infty } \frac{3^{n}+1}{(5+cosn)^{n}}\)
obliczyć granicę jeśli istnieje
granica funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: granica funkcji
\(0<\frac{3^{n}+1}{(5+\cos n)^{n}}\le\frac{3^n+1}{4^n}=\(\frac{3}{4}\)^n+\frac{1}{4^n}\to^{\small n\to\infty} 0
\lim_{n\to\infty}\frac{3^{n}+1}{(5+\cos n)^{n}}=0\)
\lim_{n\to\infty}\frac{3^{n}+1}{(5+\cos n)^{n}}=0\)
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: granica funkcji
Zauważamy, że dla \(n \ge 0\) mamy \(4^n \ge (5+ \cos n)^n \ge 6^n\), wtedy: \(\lim_{n\to \infty } \frac{3^{n}+1}{(5+cosn)^{n}}=0\).