liczby i wyrażenia algebraiczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dorka.32
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 mar 2009, 14:42

liczby i wyrażenia algebraiczne

Post autor: dorka.32 »

Zadanie 1
Wyznacz b ze wzoru

\(P= \frac{(a+b)h}{2}\)

Zadanie 2
Usuń niewymierność z mianownika w wyrażeniu
\(\frac{\sqrt2}{2\sqrt2-1}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad 1
\(P=\frac{(a+b)h}{2}\)
\(2P=(a+b)h\)
\(\frac{2P}{h}=a+b\)
\(b=\frac{2P}{h}-a\)

zad 2

\(\frac{\sqrt{2}}{2\sqrt{2}-1}\cdot \frac{2\sqrt{2}+1}{2\sqrt{2}+1}=\frac{4+\sqrt{2}}{7}\)
dorka.32
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 mar 2009, 14:42

Post autor: dorka.32 »

w zadaniu 2 ma wyjść
2+/2
-------
2
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Podejrzewam,że w mianowniku było 2(pierw.2 - 1)
Wtedy licznik i mianownik mnożysz przez (pierw.2 + 1) i już będziesz mieć żądany wynik.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
dorka.32
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 mar 2009, 14:42

Post autor: dorka.32 »

Czy to będzie tak może ktoś sprawdzić



√2/(2√(2-1)) = √2/(2√2) • (2√(2+1))/(2√2+1) = (2+√2)/2


√3/(2√(3-1)) = √3/(2√(3-1)) • (2√(3+1))/(2√3+1) = (3√4)/4

√7/(2√(7-1)) = √7/(2√(7-1)) • (2√(7+1))/(2√7+1) = (14√7)/27

√5/(2√(5-1)) = √5/(2√(5-1)) • (2√(5+1))/(2√5+1) = (10√5)/19
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Pewnie, pod warunkiem, że zapiszesz to tak, żeby dało się odczytać.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
dorka.32
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 mar 2009, 14:42

Post autor: dorka.32 »

Jak można dobrze wpisać
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

pierwiastek to

Kod: Zaznacz cały

[tex]\sqrt[/tex]
ułamek

Kod: Zaznacz cały

[tex]\frac{}{}[/tex]
np
\(\sqrt3\)

Kod: Zaznacz cały

[tex]\sqrt3[/tex]
\(\frac{2}{3}\)

Kod: Zaznacz cały

[tex]\frac{2}{3}[/tex]
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ