Oblicz pochodną:
A) \(\frac{x^2+1}{x^3+x}\)
pochodna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: pochodna
Czy masz podaną odpowiedź i potrzebujesz tylko obliczenia. Czy również nie masz wyniku.
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: pochodna
Zauważ, że \(\frac{x^2+1}{x^3+x} = \frac{x^2+1}{x(x^2+1)} = \frac{1}{x}\) a z tego pochodna to \(\frac{-1}{x^2}\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
Re: pochodna
tylko że z tego wyrażenia mamy obliczyć pochodną i ja ją zaczęłam obliczać tak tylko nie wiem czy dobrze:
\(\frac{(x^2+1)' * (x^3+x)-(x^2+1)*(x^3+x)'}{(x^3+x)^2}\)
\(\frac{(x^2+1)' * (x^3+x)-(x^2+1)*(x^3+x)'}{(x^3+x)^2}\)
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Re: pochodna
zaczelas dobrzeangela128 pisze:tylko że z tego wyrażenia mamy obliczyć pochodną i ja ją zaczęłam obliczać tak tylko nie wiem czy dobrze:
\(\frac{(x^2+1)' * (x^3+x)-(x^2+1)*(x^3+x)'}{(x^3+x)^2}\)
\(\frac{(x^2+1)' * (x^3+x)-(x^2+1)*(x^3+x)'}{(x^3+x)^2}=\frac{(2x)(x^3+x)-(x^2+1)(3x^2+1)}{(x^3+x)^2}=.....\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)