ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Queer
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 12 wrz 2009, 13:48

ciąg arytmetyczny

Post autor: Queer »

Ciąg ( an) jest ciągiem arytmetycznym o różnicy r. Uzupełnij równości :
a10= ...+5r
a28= ...+14r
a35= ...+17r
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(a_{10}=a_{1}+9r=(a_{1}+4r)+5r=a_{5}+5r\\
a_{28}=a_{1}+27r=(a_{1}+13r)+14r=a_{14}+14r\\
a_{35}=a_{1}+34r=(a_{1}+17r)+17r=a_{18}+17r\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ