wszystkie liczby rzeczywiste

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

wszystkie liczby rzeczywiste

Post autor: celia11 »

Proszę o pomoc w rozwiazaniu:


Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste m takie, że

\(5m-2 \in (-1,1)\)

Ja to zrobiłam tak, i nie wiem czy taki zapis jest prawidłowy:

\(\begin{cases} 5m-2<1 \\ 5m-2>-1 \end{cases} \ \Rightarrow \begin{cases} m< \frac{3}{5} \\ m> \frac{1}{5} \end{cases} \ \Rightarrow m \in ( \frac{1}{5}, \frac{3}{5})\)

dziękuję
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Dobrze.
Też bym tak zrobiła :)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dziękuję
ODPOWIEDZ