ciag - rekurencja

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

ciag - rekurencja

Post autor: 17inferno »

Ciąg \(a_{n}\) zadany jest rekurencyjnie. Znajdź wzór ogólny tego ciągu i uzasadnij go.

a) ciąg: \(a_{1}=1 \ ,\ a_{n+1}=a_{n}+2n+1\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: ciag - rekurencja

Post autor: radagast »

17inferno pisze:Ciąg \(a_{n}\) zadany jest rekurencyjnie. Znajdź wzór ogólny tego ciągu i uzasadnij go.

a) ciąg: \(a_{1}=1 \ ,\ a_{n+1}=a_{n}+2n+1\)
\(a_n=n^2\) co można pokazać np. indukcyjnie
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

Re: ciag - rekurencja

Post autor: 17inferno »

jak to wlasnie mam pokazac ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(a_1=1^2\) ok
załóżmy, ze dla pewnego n \(a_n=n^2\)
pokażemy , że \(a_{n+1}=(n+1)^2\):
\(L=a_{n+1}=a_n+2n+1=n^2+2n+1= (n+1)^2=P\)
CBDO
ODPOWIEDZ