Szereg - zbadać

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Szereg - zbadać

Post autor: dawid0512 »

Zbadać zbieżność szeregu + wyjaśnienie
\(\sum_{n=1}^{\infty} n\) \\ \(\sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n}\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, 08:41 przez dawid0512, łącznie zmieniany 1 raz.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Rozbieżny. Nie jest spełniony warunek konieczny zbieżności szeregu.
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: dawid0512 »

dzięki , jak możesz to rozpisz to i ten 2 przykład zobacz
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ten drugi też jest rozbieżny, bo to szereg harmoniczny. Warunek konieczny to już jest spełniony. Ale rozbieżny i tak, a tu masz sprytne uzasadnienie: http://www.matematyka.pl/179406.htm
ODPOWIEDZ