kwadrat liczby całkowitej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

kwadrat liczby całkowitej

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Wykaż, że kwadrat liczby całkowitej nie podzielnej przez 3 przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1.


dziękuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

liczba całkowita niepodzielna przez 3 jest postaci:\(\ \ l_1=3k+1\ \ \ lub\ \ \ l_2=3k+2\ \ gdzie\ \ \ k\in C\)

\(l_1^2=(3k+1)^2=9k^2+6k+1=3(3k^2+2k)+1\)

\(l_2^2=(3k+2)^2=9k^2+12k+4=9k^2+12k+3+1=3(3k^2+4k+1)+1\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ