różnica kwadratów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

różnica kwadratów

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Wykaż, że różnica kwadrató dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 8.

dziekuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\((2n-1)^2-(2n+1)^2=(2n-1-2n-1)(2n-1+2n+1)=-2\cdot 4n=-8n\)

co oczywiście jest podzielne przez 8, ponieważ jeden z czynników jest równy 8
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ