Witam.
Mam takie zadanie:
O ile zmaleje temperatura wody o masie 0,5 kg i temperaturze 50oC, gby wrzucimy do niej 0,05kg lodu o temperaturze -10oC.
Proszę o pomoc. Potrzebuję tego na jutrzejszą kartkówkę.
Bilans cieplny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
t- końcowa temperatura wody
Energia cieplna stygnącej wody zużyta zostaje na:
- ogrzanie lodu o 10C
- stopienie lodu
- ogrzanie stopionego lodu do temperatury t
\(0,5kg\cdot4200\frac{J}{kg\cdot K}(50-t)K=0,05kg\cdot2100\frac{J}{kg\cdot K}\cdot10K+0,05kg\cdot334000\frac{J}{kg}+0,05kg\cdot4200\frac{J}{kg\cdot K}\cdot t\\2100(50-t)=1050+16700+210t\\105000-2100t=17750+210t\\2310t=87250\\t\approx37,8\\50-37,8=12,2^0C\)
Zmaleje o około 12,2 stopni
Energia cieplna stygnącej wody zużyta zostaje na:
- ogrzanie lodu o 10C
- stopienie lodu
- ogrzanie stopionego lodu do temperatury t
\(0,5kg\cdot4200\frac{J}{kg\cdot K}(50-t)K=0,05kg\cdot2100\frac{J}{kg\cdot K}\cdot10K+0,05kg\cdot334000\frac{J}{kg}+0,05kg\cdot4200\frac{J}{kg\cdot K}\cdot t\\2100(50-t)=1050+16700+210t\\105000-2100t=17750+210t\\2310t=87250\\t\approx37,8\\50-37,8=12,2^0C\)
Zmaleje o około 12,2 stopni