Zbadać ciągłość i wyznaczyć (o ile istnieję) pochodne cząstkowe funkcji w punktach
a) \(f\left( x,y\right) = \begin{cases} \frac{xy}{x ^{2} +y ^{2} } (x,y) \neq (0,0)\\ 0 (x,y)=(0,0) \end{cases}\)
w punkcie \((0,0)\)
Bardzo proszę o szybką odpowiedź pilne !
Z góry wielkie dzięki
funkcja dwóch zmiennych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
\(x=r\cos\varphi
y=r\sin\varphi
f(x,y)=\frac{r^2\sin\varphi\cos\varphi}{r^2\sin^2\varphi+r^2\cos^2\varphi}=\sin\varphi\cos\varphi=\frac{1}{2}\sin 2\varphi\)
czyli funkcja ma stałą wartość wzdłuż prostych przechodzących przez punkt \((0,0)\), dla różnych prostych jest ona różna, więc granica w \((0,0)\) nie istnieje, natomiast istnieją pochodne cząstkowe: \(f_x(0,0)=f_y(0,0)=0\)
y=r\sin\varphi
f(x,y)=\frac{r^2\sin\varphi\cos\varphi}{r^2\sin^2\varphi+r^2\cos^2\varphi}=\sin\varphi\cos\varphi=\frac{1}{2}\sin 2\varphi\)
czyli funkcja ma stałą wartość wzdłuż prostych przechodzących przez punkt \((0,0)\), dla różnych prostych jest ona różna, więc granica w \((0,0)\) nie istnieje, natomiast istnieją pochodne cząstkowe: \(f_x(0,0)=f_y(0,0)=0\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć: