Witam! Chciałabym poprosić o wytłumaczenie zadania, bo nie bardzo rozumiem. Przedstawię rozwiązania:
Wyznaczyć, jeśli istnieją pierwiastki kwadratowe \(z-1\) w ciele \(F_p\) dla \(p = 2,3,5,7,11,13\)
Rozwiązanie:
\(p = \sqrt{-1}\)
\(2\)- \(1\)
\(3\) - nie ma
\(5\) - \(2\) lub \(3\)
\(7\) - nie ma
\(11\) - nie ma
\(13\) - \(5\) lub \(8\)
więc tak:
\(p = 2
-1 = 1
\sqrt{-1}=a
a^2 = -1
a^2 = 1
p = 2\)
Dlaczego \(1\)?
A tutaj \(p=11\)
\(-1 = 10
a^2 = 10
81 = 4\)
nie rozumiem, skąd się wzięło \(81=4\)?
Będę, aż to bardzo wdzięczna, za wyjaśnienie, o co tu chodzi.
Pierwiastki kwadratowe - wyznaczanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: