Szereg

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lestommy
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 29 gru 2011, 00:13
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

Szereg

Post autor: lestommy »

\(\sum_{n=1}^{\infty} tg^2\frac{1}{n}\) jest zbieżny czy rozbieżny? jak to sprawdzić? :?
janekk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: janekk »

np. korzystając z kryterium ilorazowego dobierając ciąg: \(\frac{1}{n^2 }\)
lestommy
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 29 gru 2011, 00:13
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

Post autor: lestommy »

a mógłbym prosić o rozpisanie?
janekk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: janekk »

lestommy
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 29 gru 2011, 00:13
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

Post autor: lestommy »

nadal nie wiem jak to ugryźć :|
janekk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: janekk »

masz dany ciąg \(a_n\), ja podałem Tobie ciąg: \(b_n\)

masz sprawdzić czy istnieje granica i zawiera się w przedziale \(0<\lim_{x\to\infty} \frac{a_n }{b_n } <\infty\)

jeżeli tak, to w zależności jaki jest \(\sum b_n\) czy zbieżny czy nie taki sam jest szereg \(a_n\)
lestommy
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 29 gru 2011, 00:13
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

Post autor: lestommy »

ok, ale nie rozumiem jak mam to zastosować w tym konkretnym przykładzie...

\(\lim_{n\to\infty } \frac{tg^2\frac{1}{n}}{\frac{1}{n^2}}=\lim_{n \to \infty} (\frac{tg\frac{1}{n}}{\frac{1}{n}})^2=1?\) czyli jest zbieżny?
Ostatnio zmieniony 06 mar 2012, 20:37 przez lestommy, łącznie zmieniany 3 razy.
janekk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: janekk »

na jakiej podstawie zachodzą te równości...
=1 czyli dobrze dobraliśmy ciąg \(b_n\)
teraz należy sprawdzić jaki jest szereg \(b_n\) czy zbieżny czy nie, jeżeli zbieżny to i \(\sum a_n\) jest zbieżny
lestommy
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 29 gru 2011, 00:13
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

Post autor: lestommy »

mógłbyś to w takim razie rozpisać? bo chyba dość wyraźnie nie mogę sobie poradzić :P
janekk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: janekk »

chodzi o to,że brakuje znaku lim, poza tym zgadza się,że to jest granica wynosi 1
lestommy
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 29 gru 2011, 00:13
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

Post autor: lestommy »

pisałem w pośpiechu (już poprawiłem dla potomności) :) czyli jest zbieżny bo \(\frac{1}{n^2}\) jest zbieżny, tak?
janekk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: janekk »

...bo szereg \(\frac{1}{n^2 }\) jest zbieżny. tak
lestommy
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 29 gru 2011, 00:13
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

Post autor: lestommy »

to teraz jeszcze taki przykład do sprawdzenia :):
\(\sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n}tg\frac{1}{\sqrt{n}}\) przyrównuje go do szeregu \(\frac{1}{n\sqrt{n}}\) czyli:

\(\lim_{n\to \infty } \frac{\frac{1}{n}tg\frac{1}{\sqrt{n}}}{\frac{1}{n\sqrt{n}}}=\frac{tg\frac{1}{\sqrt{n}}}{\frac{1}{\sqrt{n}}}=1\) więc szereg jest zbieżny, bo szereg \(\frac{1}{n\sqrt{n}}\) jest zbieżny, tak? :P
janekk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: janekk »

brakuje jednego lim, poza tym ok
lestommy
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 29 gru 2011, 00:13
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

Post autor: lestommy »

jeszcze z tym chciałem się upewnić :):
\(\sum_{n=1}^{\infty} nsin\frac{1}{n}\) przyrównuję do \(\frac{1}{n}\)
\(\lim_{n\to \infty}\frac{nsin\frac{1}{n}}{\frac{1}{n}}=\lim_{n\to \infty}n^2 \Rightarrow \infty\) więc szereg \(nsin\frac{1}{n}\) jest rozbieżny
ODPOWIEDZ