liczby zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
iwonabudz1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 mar 2012, 19:22

liczby zespolone

Post autor: iwonabudz1 »

Obliczyć wszystkie wartości pierwiastków
\(\sqrt{3+4i} =
\sqrt[3]{2-2i}=\)
iwonabudz1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 mar 2012, 19:22

Re: liczby zespolone

Post autor: iwonabudz1 »

iwonabudz1 pisze:Obliczyć wszystkie wartości pierwiastków
\(\sqrt{3+4i} =\)
\(\sqrt[3]{2-2i}=\)
janekk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: janekk »

a) \(\sqrt{3+4i} =a+ib\)

podnieś stronami do kwadratu i porównaj części rzeczywiste i urojone rozwiązując układ równań

b) \(2-2i\) zamień na postać trygonometryczną i skorzystaj ze wzoru de Moivre'a
iwonabudz1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 mar 2012, 19:22

Post autor: iwonabudz1 »

Dziękuje za podpowiedź :)
ODPOWIEDZ