Zbadać całkę kryt. ilorazowym
\(\int_{-\infty}^{-1} \frac{(e^{2x} +1)dx}{e^x -1}\)
\(\int_{0}^{\infty} \frac{(2^x-1)dx}{x^22^x+1}\)
\(\int_{10}^{\infty} (\frac{x+1}{x})^{x^2} e^{-x} dx\)
całka niewłaściwa - kryterium ilorazowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
\(\int_{0}^{\infty}\frac{1}{x^2+1}\,dx=\mbox{arctg}(\infty)-\mbox{arctg}(0)=\frac{\pi}{2}
\lim_{x\to\infty}\frac{2^x-1}{x^22^x+1}:\frac{1}{x^2+1}=\lim_{x\to\infty}\frac{1-2^{-x}}{x^2+2^{-x}}\cdot(x^2+1)=\lim_{x\to\infty}\frac{1-2^{-x}}{1+\frac{2^{-x}}{x^2}}\cdot\(1+\frac{1}{x^2}\)=\frac{1-0}{1+0}\cdot (1+0)=1\)
całka zbieżna
\lim_{x\to\infty}\frac{2^x-1}{x^22^x+1}:\frac{1}{x^2+1}=\lim_{x\to\infty}\frac{1-2^{-x}}{x^2+2^{-x}}\cdot(x^2+1)=\lim_{x\to\infty}\frac{1-2^{-x}}{1+\frac{2^{-x}}{x^2}}\cdot\(1+\frac{1}{x^2}\)=\frac{1-0}{1+0}\cdot (1+0)=1\)
całka zbieżna