Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc, już liczę któryś raz z rzędu i w ogóle nic mi nie wychodzi.
To znaczy same metody rozwiązywania znam, ale przy obliczaniu rzędu się gubię, nie chce mi się żaden wiersz ani kolumna wyzerować, bardzo więc proszę o pomoc na etapie działań przy obliczaniu rzędów.
mam jeszcze dodatkowo pytanie, czy w takim przypadku zadań można działać także na kolumna albo razem naprzemiennie raz na kolumnie raz na wierszu, czy tylko na samych wierszach?
Bardzo bardzo proszę o pomoc, będę wdzięczna.
metodą Kroneckera-Capellego:
\(\begin{cases} x-y+z-t=2\\ 3x-y-7z+2t=0\\ 6x+2y-z-t=3 \end{cases}\)
\(\begin{cases} 3x-2y+5z+4t=2\\ 6x-4y+4z+3t=3\\ 9x-6y+3z+2t=4 \end{cases}\)
\(\begin{cases} 3x-5y+2z+4t=2\\ 7x-4y+z+3t=5\\ 5x+7y-4z-6t=3 \end{cases}\)
metodą Gaussa:
\(\begin{cases} x+y+z+1=0\\ 2x-y+z-2=0\\5x-y+3x-3=0\\7x-2y+4z-5=0 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x+2y+3z-4t=4\\ y-z+t=-3\\ z+3y-3t=1\\ -7y+3z+t=-3 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x-2y+z-t+u=0\\ 2x+y-z+2t-3u=0\\ 3x-2y-z+t-2u=0\\2x-5y+z-2t+2u=0\end{cases}\)
\(\begin{cases} x+y+z=2\\ 2x-y-z=1\\ 4x+y+3z=3\\x+y-5z=8 \\ 6x+3y-z=13\end{cases}\)
Układy równań - metodą Kroneckera-Capellego i Gaussa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 sty 2011, 13:36
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 18:07
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 20 razy
- Płeć:
Jeśli to nie są układy sprzeczne, towiersze zerować się będą na pewno w 1 i 4 podpunkcie metody Gaussa. W pozostałych przypadkach mogą się zerować , ale nie muszą (nawet bardziej prawdopodobne, że nie będą)
Co do drugiego pytania, to zależy czy liczysz rząd macierzy, czy też rozwiązujesz układ z niewiadomymi.
Jeśli to pierwsze, to tak - można operować na kolumnach, bo "praktycznie" to też są wiersze.
Jeśli to drugie, to pamiętaj, że elementy tej macierzy są współczynnikami przy niewiadomych i wtedy nie można.
Co do drugiego pytania, to zależy czy liczysz rząd macierzy, czy też rozwiązujesz układ z niewiadomymi.
Jeśli to pierwsze, to tak - można operować na kolumnach, bo "praktycznie" to też są wiersze.
Jeśli to drugie, to pamiętaj, że elementy tej macierzy są współczynnikami przy niewiadomych i wtedy nie można.