całki funkcji trygonometrycznych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Re: całki funkcji trygonometrycznych
w pierwszej skorzystaj z tozsamosci
\(cos(x)cos(y)=\frac{1}{2}\(cos(x-y)+cos(x+y)\)\)
\(cos(x)cos(y)=\frac{1}{2}\(cos(8x-5x)+cos(8x+5x)\)\)
\(\int cos(8x)cos(5x)dx=\frac{1}{2}\int cos(3x)dx+\frac{1}{2}\int cosx(13x)dx=\frac{1}{6}sin(3x)+\frac{1}{26}sin(13x)+C\)
\(cos(x)cos(y)=\frac{1}{2}\(cos(x-y)+cos(x+y)\)\)
\(cos(x)cos(y)=\frac{1}{2}\(cos(8x-5x)+cos(8x+5x)\)\)
\(\int cos(8x)cos(5x)dx=\frac{1}{2}\int cos(3x)dx+\frac{1}{2}\int cosx(13x)dx=\frac{1}{6}sin(3x)+\frac{1}{26}sin(13x)+C\)
Ostatnio zmieniony 03 mar 2012, 16:00 przez rayman, łącznie zmieniany 3 razy.
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
Re: całki funkcji trygonometrycznych
A jak rozwiązuje się takie całki?
\(\int_{}^{} sin^4xcos^3xdx=\)
\(\int_{}^{} sin^3xcos^8xdx=\)
\(\int_{}^{} sin^4xcos^3xdx=\)
\(\int_{}^{} sin^3xcos^8xdx=\)
Re: całki funkcji trygonometrycznych
\(\int_{}^{} cos^3xdx= \int_{}^{} (1-sin^2x)cosxdx=...\)
i podstawienie \(t=sinx\)
\(dt=cosxdx\)
\(...= \int_{}^{} (1-t^2)dt\)
i podstawienie \(t=sinx\)
\(dt=cosxdx\)
\(...= \int_{}^{} (1-t^2)dt\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
poszukalem troche, na wikipedii jest wzor rekurencyjny dla takich calek....
\(\int cos^{m}(x)sin^{n}(x)dx=-\frac{cos^{m+1}(x)sin^{m+n}(x)}{n-1}+\frac{n-1}{m+n}\int cos^{m}(x)sin^{n-2}(x)dx\)
\(\int cos^{m}(x)sin^{n}(x)dx=-\frac{cos^{m+1}(x)sin^{m+n}(x)}{n-1}+\frac{n-1}{m+n}\int cos^{m}(x)sin^{n-2}(x)dx\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
Re: całki funkcji trygonometrycznych
\(\int_{}^{} sin^4xcos^3xdx= \int_{}^{} t^4(1-t^2)dt\)
gdzie \(t=sinx\)
Ta druga podobnie \(t=cosx\)
gdzie \(t=sinx\)
Ta druga podobnie \(t=cosx\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
Re: całki funkcji trygonometrycznych
\(\int_{}^{} \frac{dx}{sinx} =\)
\(\int_{}^{} \frac{dx}{sinxcosx} =\)
\(\int_{}^{} \frac{dx}{sinxcosx} =\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Analogicznie druga:
Dzielisz licznik i mianownik przez \(cos^2x\) i masz licznik,który jest pochodna mianownika...
\(\int_{}^{} \frac{dx}{sinx cosx}= \int_{}^{} \frac{ \frac{1}{cos^2x} }{ \frac{sinx cosx}{cos^2x} }dx= \int_{}^{} \frac{ \frac{1}{cos^2x} }{tgx}dx=ln|tgx|+C\)
Dzielisz licznik i mianownik przez \(cos^2x\) i masz licznik,który jest pochodna mianownika...
\(\int_{}^{} \frac{dx}{sinx cosx}= \int_{}^{} \frac{ \frac{1}{cos^2x} }{ \frac{sinx cosx}{cos^2x} }dx= \int_{}^{} \frac{ \frac{1}{cos^2x} }{tgx}dx=ln|tgx|+C\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Re: całki funkcji trygonometrycznych
a)\(\int_{}^{} \frac{dx}{sin^2xcos^2x} =\)
b)\(\int_{}^{} \frac{dx}{sin^2xcosx}=\)
b)\(\int_{}^{} \frac{dx}{sin^2xcosx}=\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
a)
\(\int_{}^{} \frac{1}{sin^2x cos^2x}dx= \int_{}^{} \frac{sin^2x+cos^2x}{sin^2x cos^2x}dx= \int_{}^{} \frac{sin^2x}{sin^2xcos^2x}dx+ \int_{}^{} \frac{cos^2x}{sin^2x cos^2x}dx=\)
\(= \int_{}^{} \frac{1}{cos^2x}dx+ \int_{}^{} \frac{1}{sin^2x}dx=tgx-ctgx+C\)
\(\int_{}^{} \frac{1}{sin^2x cos^2x}dx= \int_{}^{} \frac{sin^2x+cos^2x}{sin^2x cos^2x}dx= \int_{}^{} \frac{sin^2x}{sin^2xcos^2x}dx+ \int_{}^{} \frac{cos^2x}{sin^2x cos^2x}dx=\)
\(= \int_{}^{} \frac{1}{cos^2x}dx+ \int_{}^{} \frac{1}{sin^2x}dx=tgx-ctgx+C\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Re: całki funkcji trygonometrycznych
w tym b) przykładzie to doszedłem do takiego wyrazenia nie wiem jak dalej rozpisać?
\(\int_{}^{} \frac{1}{cosx}dx+ \int_{}^{} \frac{cosx}{sin^2x}dx=\)
\(\int_{}^{} \frac{1}{cosx}dx+ \int_{}^{} \frac{cosx}{sin^2x}dx=\)