I próbna matura 2012 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

I próbna matura była:

Podstawa - łatwa
8
11%
Podstawa - normalna
16
22%
Podstawa - trudna
3
4%
Rozszerzenie - łatwa
0
Brak głosów
Rozszerzenie - normalna
13
18%
Rozszerzenie - trudna
33
45%
 
Liczba głosów: 73

wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Re: I próbna matura 2012 z zadania.info

Post autor: wsl1993_ »

Moje rozwiązanie zad 3

Potem tylko twierdzenie sinusów i wychodzi :)
Załączniki
asdgf.png
asdgf.png (7.35 KiB) Przejrzano 1310 razy
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
Lisu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2012, 22:51

Post autor: Lisu »

Powie mi ktoś czy myśle poprawnie:
W zadaniu z kombinatoryką najpierw liczę prawdopodobienstwo, ze wylosowane liczby się nie powtarzają, a potem liczę, jakie jest prawdopodobienstwo wystąpienia ciągu rosnącego w tych liczbach które się nie powtarzają.
Tak to ma być?
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

Giovanna nie ma. Jakoś serwis musi zarabiać - logiczne ; d .
Giovanna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 02 mar 2012, 18:40
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 10 razy
Płeć:

Post autor: Giovanna »

oj :( :? .....
Giovanna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 02 mar 2012, 18:40
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 10 razy
Płeć:

Post autor: Giovanna »

A 5 jak ma byc bo mi wyszło 1943370, ale nie wiem czy dobrze cheba nie :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re:

Post autor: anka »

Giovanna pisze:gdzie moge znaleźć rozwiązania bez wykupywania abonamentu?
Nigdzie
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
wrobel93b
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 674
Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Otrzymane podziękowania: 363 razy
Płeć:

Post autor: wrobel93b »

W zadaniu 5, \(2152064\). Zauważ, że \(a_1 = 1019, a_n = 9989\) Potem tylko obliczyć wyraz \(n-ty\) i skorzystać z sumy.
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
Lisu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2012, 22:51

Post autor: Lisu »

Czy na pytania dotyczące rozwiązań zadań z próbnych matur nie powinno się odpowiadać? Bo jesli tak to nie bede pytał.
Giovanna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 02 mar 2012, 18:40
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Giovanna »

wrobel93b pisze:W zadaniu 5, \(2152064\). Zauważ, że \(a_1 = 1019, a_n = 9989\) Potem tylko obliczyć wyraz \(n-ty\) i skorzystać z sumy.
dziękuję
Lisu pisze:Czy na pytania dotyczące rozwiązań zadań z próbnych matur nie powinno się odpowiadać? Bo jesli tak to nie bede pytał.
pytaj bo ja też bym chciała może ktoś będzie odpowiadał
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: I próbna matura 2012 z zadania.info

Post autor: kamil13151 »

O cię kręcę, ale 11 to policzyliście na około i to ostro :D

\(h_1^2+6^2=7^2 \Leftrightarrow h_1= \sqrt{13} \\ h_2^2+5^2=7^2 \Leftrightarrow h_2= 2\sqrt{6} \\ P_b=2 \cdot \frac{1}{2} \cdot 10 \cdot 2 \sqrt{6} + \frac{1}{2} \cdot 12 \sqrt{13}=20 \sqrt{6} +6 \sqrt{13}\)
Awatar użytkownika
wrobel93b
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 674
Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Otrzymane podziękowania: 363 razy
Płeć:

Post autor: wrobel93b »

kamil13151 tak samo liczyłem :D dlatego napisałem, że można było dać trudniejsze zadanie - na samych literkach :)
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
Lisu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2012, 22:51

Post autor: Lisu »

Moglby ktoś udzielic odpowiedzi do zadania 10? Mi wyszło P(a) = 969/200000
Awatar użytkownika
wrobel93b
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 674
Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Otrzymane podziękowania: 363 razy
Płeć:

Post autor: wrobel93b »

Lisu dobrze ci wyszło :)
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Post autor: wsl1993_ »

no właśnie też mi się tak wydawało... czyli tak naprawdę to zadanko trochę "nietrafione"
6 pkt :)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

Sposób II zadania 1. jest błędny, sypie się od warunku \(m<0\) (wyjaśnienia).
ODPOWIEDZ