I próbna matura 2012 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 61
- Rejestracja: 01 lis 2011, 20:51
- Podziękowania: 8 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Re:
Proszę przypomnij sobie zadanie nr 2 z ubiegłorocznej matury które można po części potraktować jako pewną analogię w tym arkuszu. Tamto robiło się w dwie minuty przez banalne podstawienie podane w zadaniu, a tu poziom był dużo, dużo wyższy.Lisu pisze:Jeśli chodzi o 7 i 10, to raczej na taki poziom bym się nastawiał - byly juz zadania o podobnym poziomie trudności na maturze. Inna sprawa z 2 i szczególnie z 9 - bez sprytnego zapisu, jaki jest w rozwiązaniach, przekształcałbym jedno równanie 15 min i niemiałbym pewnosci, ze zrobiłem dobrze
Porównajmy teraz planimetrię - na maturze był trójkąt równoramienny z podanym kątem i całe zadanie sprowadzało się do podstawienia do tw. kosinusów. Tutaj - trzeba było babrać się z kątami i pomyśleć.
Kombi/prawdopodobieństwo - na maturze kombinatoryka 'ile jest liczb, które(...)', tutaj prawdopodobieństwo z dodatkowymi, nietypowymi warunkami.
Porównanie geometrii pominę.
Także ja osobiście bym się nie zgodził że można oczekiwać takiego poziomu na maturze (chyba że chcą żeby średnia kraju wyniosła ~30%.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re:
Jak zwykle na naszych maturach większość zadań jest autorska. Choć oczywiście wymyślając je bazujemy na różnych dostępnych materiałach.kamil13151 pisze:a można wiedzieć skąd macie te zadania? Jakiś zbiór?
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: I próbna matura 2012 z zadania.info
Jeżeli chodzi o poziom trudności, to temat ten powraca co roku (zajrzycie do dyskusji po próbnych maturach w latach ubiegłych). Nasze matury rozszerzone są zazwyczaj trudniejsze od matur CKE, bo uważamy, że jest to najlepszy sposób na przygotowanie Was do matury. Poziom trudności podstawy mniej odbiega od poziomu CKE. Jeżeli dla kogoś jest za prosty, to polecam zeszłoroczne matury P+, które były trochę trudniejsze.
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: I próbna matura 2012 z zadania.info
Warto dodać jeszcze takie rozwiązanie:
\(4 \cdot \underbrace{111...1}_{n} \underbrace{222...222}_{n}+1 = 4\cdot (\underbrace{11...1}_{n}\cdot(10^n+2))+1=4\cdot (\underbrace{11...1}_{n}\cdot(\underbrace{99...9}_{n}+1+2))+1=\\ 4\cdot(\underbrace{33...3^2}_{n}+\underbrace{33...3}_{n})+1=\underbrace{66...6^2}_{n}+2\cdot \underbrace{66...6}_{n}+1=(\underbrace{66...67}_{n})^2\)
\(4 \cdot \underbrace{111...1}_{n} \underbrace{222...222}_{n}+1 = 4\cdot (\underbrace{11...1}_{n}\cdot(10^n+2))+1=4\cdot (\underbrace{11...1}_{n}\cdot(\underbrace{99...9}_{n}+1+2))+1=\\ 4\cdot(\underbrace{33...3^2}_{n}+\underbrace{33...3}_{n})+1=\underbrace{66...6^2}_{n}+2\cdot \underbrace{66...6}_{n}+1=(\underbrace{66...67}_{n})^2\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 61
- Rejestracja: 01 lis 2011, 20:51
- Podziękowania: 8 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
No tak, ja np. nie mam nic przeciwko temu żeby były trudniejsze, niechby i były, ale czemu w odpowiedziach są metody które na maturze nie mają prawa się pojawić i nigdy się nie pojawiły (vide 7)- możemy chyba przyjąć że wprowadzanie dodatkowych zmiennych to raczej nie matura. (Oczywiście pomijając święte podstawienie t=sinx , ew. równanie dwukwadratowe).
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re:
Tu się mylisz, nic tam nie wykorzystujemy czego nie powinniśmy znać.mmk pisze:ale czemu w odpowiedziach są metody które na maturze nie mają prawa się pojawić i nigdy się nie pojawiły (vide 7)- możemy chyba przyjąć że wprowadzanie dodatkowych zmiennych to raczej nie matura.
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: I próbna matura 2012 z zadania.info
Możemy to dokończyć jeszcze tak:
\(\frac{a-c}{a^3-c^3} + \frac{c-b}{c^3-b^3} = \frac{2(a-b)}{a^3-b^3}\)
Z warunku mamy, że \(a^3-c^3=c^3-b^3\), także:
\(\frac{a-c+c-b}{a^3-c^3}= \frac{2(a-b)}{a^3-b^3} \\ \frac{1}{a^3-c^3}= \frac{2}{a^3-b^3} \\ 2a^3-2c^3=a^3-b^3 \\ a^3+b^3=2c^3\)
Doszliśmy do warunku, ckd.
\(\frac{a-c}{a^3-c^3} + \frac{c-b}{c^3-b^3} = \frac{2(a-b)}{a^3-b^3}\)
Z warunku mamy, że \(a^3-c^3=c^3-b^3\), także:
\(\frac{a-c+c-b}{a^3-c^3}= \frac{2(a-b)}{a^3-b^3} \\ \frac{1}{a^3-c^3}= \frac{2}{a^3-b^3} \\ 2a^3-2c^3=a^3-b^3 \\ a^3+b^3=2c^3\)
Doszliśmy do warunku, ckd.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 61
- Rejestracja: 01 lis 2011, 20:51
- Podziękowania: 8 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Wiadomo że im więcej wiemy tym lepiej.
Ale osoby przygotowujące się typowo pod kątem matury z tych zadań zrobiłyby między 5 a 7. Te same osoby mogłyby napisać poprzednie matury powiedzmy na 80-100 %.
No cóż, w moim odczuciu po prostu arkusz był trudny, myślę że jest część użytkowników serwisu którzy by się ze mną zgodzili, ale oczywiście dla niektórych mógł być łatwy.
Ale osoby przygotowujące się typowo pod kątem matury z tych zadań zrobiłyby między 5 a 7. Te same osoby mogłyby napisać poprzednie matury powiedzmy na 80-100 %.
No cóż, w moim odczuciu po prostu arkusz był trudny, myślę że jest część użytkowników serwisu którzy by się ze mną zgodzili, ale oczywiście dla niektórych mógł być łatwy.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1865
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Wiadomo, że na maturze są zadania łatwe, które wszyscy mniej więcej zrobią, ale są też zadania trudne. Jeżeli celuje się w wynik w okolicach 90% na maturze to trzeba rozwiązywać zadania trudne. Jeżeli nie uzyskasz dobrego wyniku na maturze to przyczyną najprawdopodobniej będą zadania trudne, a nie łatwe. Dlatego nasze matury rozszerzone celowo są trudniejsze od prawdziwej matury.
Swoją drogą rozwiązywanie arkuszy, z których masz 100% nie ma wielkiego sensu, za dużo się przy tym nie nauczysz.
Swoją drogą rozwiązywanie arkuszy, z których masz 100% nie ma wielkiego sensu, za dużo się przy tym nie nauczysz.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 25 sty 2012, 22:58
- Płeć:
Re: I próbna matura 2012 z zadania.info
Maturka rzeczywiście dosyć trudna. Szczególnie zadanie 2, za które nie widziałem nawet jak się zabrać. Niektóre zadanie nie wymagał zbyt dużo czasu żeby je rozwiązać(np.11), ale niektóre dużo więcej niż jest na to przeznaczone(patrz.9). No, ale oczywiście lepiej teraz zetknąć się z takimi zadaniami żeby w maju być miło zaskoczonym, że zadania są łatwiejsze
Nie można tu edytować? w każdym razie ostatnie zadanie, wydawało się trudne, bo za 6 pkt (w rozszerzeniu), ja nie miałem w pdfie obliczenia objętości bryły, ale ono tak naprawdę było banalne. Pole powierzchni bocznej można było obliczyć z wzoru herona w 5 minut A Wasze rozwiązanie jest dość skomplikowane
Re: I próbna matura 2012 z zadania.info
Witam
Mam pytanie czy w rozwiązaniach tych matur próbnych jest również punktacja. tzn przydział punktów dla poszczególnych etapów zadania? Pytam ponieważ rozważam kupno abonamentu ale nie wiem czy warto ;p
Mam pytanie czy w rozwiązaniach tych matur próbnych jest również punktacja. tzn przydział punktów dla poszczególnych etapów zadania? Pytam ponieważ rozważam kupno abonamentu ale nie wiem czy warto ;p
-
- Rozkręcam się
- Posty: 38
- Rejestracja: 04 mar 2012, 20:17
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Re: I próbna matura 2012 z zadania.info
witam może ktoś powiedzieć jakie wyszło ostatnie równanie w 4 zadaniu? mi wyszło m3-12m2-6m+208=0 tylko nie moge znaleźć pierwiastków. potwierdzi ktoś to równanie?