I próbna matura 2012 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

I próbna matura była:

Podstawa - łatwa
8
11%
Podstawa - normalna
16
22%
Podstawa - trudna
3
4%
Rozszerzenie - łatwa
0
Brak głosów
Rozszerzenie - normalna
13
18%
Rozszerzenie - trudna
33
45%
 
Liczba głosów: 73

Lisu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2012, 22:51

Post autor: Lisu »

Czy nie uważacie zadania 9 za trudne?
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kamil13151 »

Lisu pisze:Czy nie uważacie zadania 9 za trudne?
Ja tak uważam, pomimo tego, że wymyśliłem inny sposób, ale jeżeli miałbym go napisać na prawdziwej maturze potrzebował bym godziny, ponieważ obliczenia były nieciekawe.
Awatar użytkownika
wrobel93b
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 674
Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Otrzymane podziękowania: 363 razy
Płeć:

Post autor: wrobel93b »

Owszem, musiałem pogłówkować :)
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1865
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: I próbna matura 2012 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

kamil13151 pisze:O cię kręcę, ale 11 to policzyliście na około i to ostro :D
Fakt, Oryginalnie miała być objętość, ale potem została zmieniona na pole powierzchni. Dodałem objętość z powrotem.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1865
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Re:

Post autor: supergolonka »

kamil13151 pisze:Sposób II zadania 1. jest błędny, sypie się od warunku \(m<0\) (wyjaśnienia).
To znaczy co dokładnie się sypie?
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: kamil13151 »

supergolonka pisze:
kamil13151 pisze:Sposób II zadania 1. jest błędny, sypie się od warunku \(m<0\) (wyjaśnienia).
To znaczy co dokładnie się sypie?
\(\frac{1}{3^x}=-m+3\)
Jak wiemy zbiorem wartości funkcji wykładniczej jest przedział \((0,+ \infty )\), więc lewe równanie nie
ma zawsze rozwiązania (bo \(m < 0\))
Co powiesz dla \(m=-1\) ?
Giovanna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 02 mar 2012, 18:40
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 10 razy
Płeć:

Post autor: Giovanna »

ja mam m= -2
Lisu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2012, 22:51

Post autor: Lisu »

Mialbym z tej matury z 86%. O ile by mi czasu starczyło, bo nad 2 myślalem 35 minut, a 3 w ogóle nie zrobiłem. No i 9 bym tez z 20 minut robił.
mmk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 01 lis 2011, 20:51
Podziękowania: 8 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: mmk »

Powiem tak: zadania nr 2, 7 i 10 były zdecydowanie poza poziomem matury nawet rozszerzonej ( z naciskiem na 2)...
Do tego geometria która zjadała dobrą godzinę...
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1865
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Re:

Post autor: supergolonka »

kamil13151 pisze: Co powiesz dla \(m=-1\) ?
Dla m=-1 jest równanie \(\frac{1}{3^x}=4\), które ma rozwiązanie.
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: kamil13151 »

supergolonka pisze:
kamil13151 pisze: Co powiesz dla \(m=-1\) ?
Dla m=-1 jest równanie \(\frac{1}{3^x}=4\), które ma rozwiązanie.
No właśnie, a tam jest napisane, że dla \(m<0\)nie ma :P
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1865
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: I próbna matura 2012 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Gdzie jest tak napisane?
Lisu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 26 lut 2012, 22:51

Post autor: Lisu »

Jeśli chodzi o 7 i 10, to raczej na taki poziom bym się nastawiał - byly juz zadania o podobnym poziomie trudności na maturze. Inna sprawa z 2 i szczególnie z 9 - bez sprytnego zapisu, jaki jest w rozwiązaniach, przekształcałbym jedno równanie 15 min i niemiałbym pewnosci, ze zrobiłem dobrze :)
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: I próbna matura 2012 z zadania.info

Post autor: kamil13151 »

supergolonka pisze:Gdzie jest tak napisane?
Oj przepraszam, to wszystko przez tej przeniesienie równa-nie, przeczytałem jako równanie nie.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1865
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: I próbna matura 2012 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Ok, żaden problem.
ODPOWIEDZ