Rzut trzema kostkami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
monika2542
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 06 kwie 2010, 12:14

Rzut trzema kostkami

Post autor: monika2542 »

Rzucamy trzema sześciennymi kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo że na każdej z kostek wypadnie nie mniej niż pięć oczek?
A. ułamek 1/216 B. ułamek 1/20 C.ułamek 1/64 D. ułamek 1/27
Proszę o całe rozwiązanie
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\frac{2}{6}\cdot\frac{2}{6}\cdot\frac{2}{6}=\frac{1}{27}\)
marrgosia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 15 mar 2012, 12:34
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Rzut trzema kostkami

Post autor: marrgosia »

\(P(X) = \frac{k}{n}\)

k - zdarzenia sprzyjające otrzymaniu nie mniej niż 5 oczek
\(k =\ 2 \cdot \ 2 \cdot 2\ = 8\)

n – liczba wszystkich zdarzeń
\(n = 6 \cdot 6 \cdot 6\ =\ 216\)

\(P (X) = \frac{8}{216}\ =\ \frac{1}{27}\)
ODPOWIEDZ