Ze zbioru wszystkich cyfr losujemy jednocześnie dwie cyfry. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania cyfry, których suma jest nie mniejsza niż 17?
A. ułamek 4/45 B. ułamek 2/45 C. ułamek 1/45 D. 0.4
Rechunek prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 06 kwie 2010, 12:14
Re: Rechunek prawdopodobieństwa
\(c. \frac{1}{45}\)
Wydaje mi się że tu kolejność nieistotna i skoro moc \(\Omega\) liczona jest z kombinacji (a więc są to podzbiory a nie ciągi)
\(A= \left\{ \left\{ 8,9\right\} \right\}\)
\(\overline{\overline{A}} =1\)
Wydaje mi się że tu kolejność nieistotna i skoro moc \(\Omega\) liczona jest z kombinacji (a więc są to podzbiory a nie ciągi)
\(A= \left\{ \left\{ 8,9\right\} \right\}\)
\(\overline{\overline{A}} =1\)
Ostatnio zmieniony 02 mar 2012, 23:24 przez dadam, łącznie zmieniany 1 raz.
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!