Arytmetyka

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mariusz54
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 195
Rejestracja: 18 paź 2010, 20:18
Podziękowania: 224 razy
Płeć:

Arytmetyka

Post autor: mariusz54 »

Ad.1
a) \(1- \frac{2,8-3,2}{10^{-2}}\) (tam jest 10 do potęgi -2)

b) \(\sqrt{3^2:3^{-4}\cdot9^{-2}+(2^2)^3\cdot4^{-1}}\)
( tam jest 3do potęgi -4 później 9 do potęgi -2 i później 4 do potęgi -1 nie wiem czemu mi się tak zapisało...)

Poprawiłam. :D
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(=1-\frac{-0,4}{0,01}=1+40=41\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

b)
\(=\sqrt{3^6\cdot\frac{1}{3^4}+2^6\cdot\frac{1}{2^2}}=\sqrt{3^2+2^4}=\sqrt{9+16}=\sqrt{25}=5\)

Jeśli wykładnik potęgi zawiera więcej niż jeden znak, bierz ten wykładnik w klamry:

2^{-4}
ODPOWIEDZ