1. Objętość graniastosłupa prostego czworokątnego o krawędzi bocznej 8 cm, którego podstawą jest równoległobok o podstawie 7 cm i wysokości 6 cm wynosi?
2. Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku 6 cm, a ścianami bocznymi są jednakowe trójkąty równoramienne o wysokości 4 cm.Pole jego powierzchni całkowitej wynosi?
zadania z geometrii
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 29 lut 2012, 16:22
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Otrzymane podziękowania: 75 razy
- Płeć:
zad. 1
\(H=8cm\) - krawędź boczna czyli wysokość graniastosłupa
\(a=7cm\) - dł. podstawy równoległoboku
\(h_{a}=6cm\) - dł. wysokości równoległoboku poprowadzona na bok a
\(V=H \cdot a \cdot h_{a}= 8 \cdot 7 \cdot 6=336cm^{3}\)
\(H=8cm\) - krawędź boczna czyli wysokość graniastosłupa
\(a=7cm\) - dł. podstawy równoległoboku
\(h_{a}=6cm\) - dł. wysokości równoległoboku poprowadzona na bok a
\(V=H \cdot a \cdot h_{a}= 8 \cdot 7 \cdot 6=336cm^{3}\)
Korepetycje, rozwiązywanie zadań, przygotowania do matury
e-mail: pomoc.z.matematyki1@gmail.com
gg: 9955912
e-mail: pomoc.z.matematyki1@gmail.com
gg: 9955912
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 29 lut 2012, 16:22
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Otrzymane podziękowania: 75 razy
- Płeć:
zad. 2
\(a=6cm\) - krawędź podstawy
\(h=4cm\) - wysokość ściany bocznej
\(P_{c}=a^{2} + 4 \frac{1}{2}a h=a^{2}+2ah=6^{2}+4 \cdot 6 \cdot 4=36+96=132cm^{2}\)
\(a=6cm\) - krawędź podstawy
\(h=4cm\) - wysokość ściany bocznej
\(P_{c}=a^{2} + 4 \frac{1}{2}a h=a^{2}+2ah=6^{2}+4 \cdot 6 \cdot 4=36+96=132cm^{2}\)
Korepetycje, rozwiązywanie zadań, przygotowania do matury
e-mail: pomoc.z.matematyki1@gmail.com
gg: 9955912
e-mail: pomoc.z.matematyki1@gmail.com
gg: 9955912