witam wszystkich. potrzebuje pomocy w utworzeniu pewnego wzoru. moje zadanie jest takie:
firma zatrudnia 3 pracownikow: X, Y oraz Z. Zakladamy ze wykonuja oni odpowienio X- 30% calkowitej pracy, Y- 50% calkowitej pracy a Z- 20% calkowitej pracy. pracodawca chce im placic w zaleznosci od procentowo wykonanej pracy jak rowniez od przepracowanych godzin (zalozmy w ciagu miesiaca). I tak w ciagu miesiaca X przepracowal 160 godzin, Y- 140, Z- 100. Zakladamy ze do podzialu na nich trzech jest 10000zl. jaki wzor zastosowac aby sprawidliwie podzielic pieniadze biorac pod uwage przepracowane godziny i procent wykonanej pracy? dziekuje wszsytkim za pomoc
Podział pieniędzy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Niech w oznacza jednostkę wartości pracy.
Pracownik X ma prawo do 0,3 z160w
Pracownik Y ma prawo do 0,5 z 140w
Pracownik Z ma prawo do 0,2 z 100w
Sumując ich wynagrodzenia muszę dostać 10000zł
0,3*160w + 0,5*140w + 0,2*100w=10000zł
138w=10000
w=10000/138 (około 72,5zł)
Prac.X ma 0,3*160*72,5=3480 zł
Prac.Y ma 0,5*140*72,5=5075 zł
Prac.Z ma 0,2*100*72,5=1450 zł
W sumie wypłacił 10005zł,ale to skutek zaokrąglenia z nadmiarem.
Pracownik X ma prawo do 0,3 z160w
Pracownik Y ma prawo do 0,5 z 140w
Pracownik Z ma prawo do 0,2 z 100w
Sumując ich wynagrodzenia muszę dostać 10000zł
0,3*160w + 0,5*140w + 0,2*100w=10000zł
138w=10000
w=10000/138 (około 72,5zł)
Prac.X ma 0,3*160*72,5=3480 zł
Prac.Y ma 0,5*140*72,5=5075 zł
Prac.Z ma 0,2*100*72,5=1450 zł
W sumie wypłacił 10005zł,ale to skutek zaokrąglenia z nadmiarem.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.