Twierdzenie talesa - Pole trapezu

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Twierdzenie talesa - Pole trapezu

Post autor: Do96rotka »

TWIERDZENIE TALESA
W trójkącie ABC wysokości |CD|=20cm ,a bok |AB|=16cm. Poprowadź prostą równoległą do boku AB, przecinającą bok AC w punkcie Ki bok BC w punkcie L. Odcinek |KL|=12cm . Oblicz pole powstałego trapezu ABKL.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_429.jpg
ScreenHunter_429.jpg (6.92 KiB) Przejrzano 804 razy
\(\frac{20-h}{20}= \frac{12}{16} \Rightarrow h=5\)
No to pole trapezu ABKL to \(P= \frac{16+12}{2} \cdot 5=70\)
ODPOWIEDZ