Twierdzenie talesa - trójkąt

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Twierdzenie talesa - trójkąt

Post autor: Do96rotka »

TWIERDZENIE TALESA
W trójkącie ABC poprowadzono prostą DE równoległą do boku BC i dzielącą bok AC na odcinki długości |AD|=3cm i |DC|=6cm . Bok BC jest o 2 cm dłuższy od odcinka DE. Oblicz długość boku BC.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(DE=x\)
\(BC=x+2\)

\(\frac{3}{x} = \frac{3+6}{x+2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ